Micul Infern Vineri, 19 mai, ora 19:00

  • Distribuția: Rodica Popescu Bitănescu, Ilinca Goia, Liviu Lucaci, Marius Rizea, Dragoş Stemate, Daniel Badale, Fulvia Folosea
  • Durata: 2h 30’ (cu pauză)
  • de Mircea Ștefănescu
  • Regia: Mircea Cornișteanu
  • Ilustrație muzicală: Mircea Cornișteanu
  • Scenografie: Clara Labancz

AUDIENȚĂ GENERALĂ

Spectacol oferit de Teatrul Național „I. L. Caragiale” București

O comedie despre iadul conjugal, așa cum numim, cei mai mulți dintre noi, instituția matrimonială, un spectacol care propune publicului contemporan – pentru care o căsnicie de peste patru decenii poate părea curată utopie -un elogiu al vieții de familie.

Un text la fel de actual azi, ca la data scrierii lui, în 1948, prin măiestria construcției și a dialogului, prin hazul și ironia replicilor, Micul Infern este o veritabilă comedie umană. O piesă la care vom afla dacă povara jugului conjugal se suportă mai ușor în trei și dacă micul infern al căsniciei se poate transforma în Paradis.

“Distribuţia se pliază pe conceptul regizoral şi îl serveşte remarcabil. Pentru că atât rolurile cheie, cât şi cele secundare sunt ireproşabil interpretate. (...) Ileana Stana Ionescu ... Actriţa deţine mijloace magice de expresie aplicate personajului , ce pare o bătrânică aparent inocentă, dar care spionează fiecare manifestare din familie şi o comentează prin nuanţarea sensului comic al replicii. Se fereşte de orice exagerare revuistică pentru a scoate personajul în prim plan şi susţine continuu relaţionarea cu partenerii , astfel realizează un rol de zile mari. (...) "Micul infern" va câştiga şi de astă dată pariul cu Marele Public, oferind un spectacol de comedie longeviv pentru că beneficiază şi de o distribuţie de elită căreia regizorul i-a speculat harul pentru o comedie de calitate.”

Ileana Lucaciu, Spectator„Micul infern" - Promite o comedie... longevivă

“Micul Infern e o piesă despre căsătorie. În ciuda titlului, e pro căsătorie, ale cărei dificultăţi nu sînt ignorate, dar despre care autorul crede că pot fi depăşite, cu tact şi umor. Scenele în care fiecare dintre soţi (Ilinca Goia şi Liviu Lucaci) îi îndepărtează, păcălindu-i, pe amorezii partenerului, sînt antologice: alerte şi lejere, îţi induc un optimism greu de trăit , altfel, în epoca actuală: totul se poate, dacă oamenii se iubesc (...). În rolul soacrei, Ileana Stana Ionescu, cea care, acum 40 de ani, în montarea lui Sică Alexandrescu, a jucat rolul soţiei, e savuroasă. Ea umanizează şi "instituţia" soacrei...”

Iaromira PopoviciDilema veche nr. 505 - Teatru de voie
X