Spargerea Sâmbătă, 20 mai, ora 19:00

Foto: Florin Chirea

  • Distribuția: Claudiu Bleonţ, Iulia Lazăr, Angel Rababoc, Adrian Andone, Cătălin Vieru, Iulia Colan, Gabriela Baciu, Anca Dinu, Eugen Titu
  • Durata: 1h 30’
  • după Răzvan Petrescu
  • Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu
  • Scenografia: arh. Andreea Simona Negrilã
  • Asistent scenografie: George Dulămea
  • Light design: Dodu Ispas

AUDIENȚĂ GENERALĂ

Spectacol oferit de Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Spectacolul “Spargerea” este o comedie neagră condusă cu fantezie, în care personajele traversează situații grave, tratate în cheie comică, umorul macabru devenind ecoul dramatic al echivocului generalizat. Trei bărbați de vreo cincizeci de ani plănuiesc un jaf armat – cu măști ridicole – la o casă de schimb valutar.

Radu, medic psihiatru frustrat financiar, mai instabil chiar decât pacienții lui, le propune prietenilor, foști colegi de armată, toți intelectuali, să pună în aplicare spargerea. Conturând două dimensiuni spațio-temporale, scenele se derulează într-un feed-back alert al reconstituirii momentului jafului armat. Mărturiile tuturor personajelor implicate se succed cu repeziciune, fiecare relatând povestea jafului din propria perspectivă.

Prin scenă se perindă cei trei protagoniști (Radu, Cristi, Emil), soția psihiatrului (Corina), bolnavă de cancer, un puști de cartier (Aurel), mai lucid și mai realist decât toți trei, fermecat de soția medicului, nevestele acestora (Doina și Ioana), blazate într-o existență rutinată, frustrate sexual, casierița de la casa de schimb valutar (Anca) și concubinul ei (Gigi), bodyguard-ul casei de schimb.

În final, Corina este împușcată de Radu în momentul jafului, singura victimă a unei degringolade în care protagoniștii ratează tot, mai puțin dezastrul personal.

Spargerea, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, dramatizare de Dragoş Alexandru Muşoiu după nuvela Jaf armat semnată de scriitorul Răzvan Petrescu a câştigat concursul de proiecte destinat tinerilor regizori şi scenografi, ediția a IV-a, 2014.

“Spectacolul nu e numai hazliu, ironic, multietajat, cu numeroase înţelesuri şi subînţelesuri impecabil jucate, un fel de Cum vă place pentru spectatorii din secolul al XXI lea ce au libertatea găsirii pe cont propriu a nivelurilor în care interpretează şi savurează montarea. Unii o vor aprecia la nivelul anecdoticii şi al felului în care a fost aceasta metamorfozată scenic, alţii vor merge mai departe, la profunzimile ei. Care nu sunt răscolitoare dar de pus, pun pe gânduri. Aceasta pentru că spectacolul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” e cât se poate de spiritual. E ceea ce se cheamă o reuşită.”

Mircea Morariu, O reușită – Spargerea Adevărul, 2 iun. 2015

“Dragoș Alexandru Mușoiu sesizează foarte bine teatralitatea textului, decupând exact (inclusiv la nivelul punctuației), cu efecte directe asupra publicului (care, e drept, are nevoie un grad anume de rafinament pentru a degusta atât barocul trimiterilor textuale, cât și structura de mișcare și de tonalitate actoricească). Trei cupluri intelectuale apropiindu-se de jumătatea de veac – psihiatrul Radu (Claudiu Bleonț) și Corina (Iulia Lazăr), posesoarea unor picioare interminabile și a unui cancer mamar, proful de geografie Cristi (Angel Rababoc) și Doina (Gabriela Baciu), contabilul Emil (Adrian Andone) și Ioana (Anca Dinu) –, un cuplu casieră-bodyguard format de Gigi (Eugen Titu) și Anca (Iulia Colan), și în fine bikerul de ocazie Aurel (Cătălin Vieru) vor fi motoarele directe ori indirecte ale unui act-supapă pentru tragediile noastre cele de toate zilele. Regizorul ia complicata glumă textuală și o remixează în sistem suprarealist, poate singura cale care nu doar că nu pierde alambicata broderie de efecte, denotații și jocuri lexicale, ci câștigă printr-un, cum să zic, 3D de o dinamică la granița riscantă dintre artificiu și naturalețe.”

Doru Mareș, Masca celor trei magnifici (din Balta Albă)Yorick, 9 mai 2015
X