Viața e frumoasă (Italia, 1997) Luni, 15 mai, ora 20:00

  • Cu: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi
  • Durată: 116 min
  • Regia: Roberto Benigni
  • Titlu original: La vita è bella
  • Gen film: comedie, dramă

Filmul este o fabulă în stil chaplinian despre puterea imaginației de a se împotrivi crudelor realități din Europa în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

În centrul poveștii se află Guido (Roberto Benigni) – un personaj încântător, caracterizat printr-o inocență copilarească și nutrind un mare vis: acela de a deschide o librărie proprie. Este anul 1939. Guido a venit în Arezzo, un orășel din Toscana, împreună cu prietenul său, poetul Feruccio (Sergio Bustric), ignorând antisemitismul manifestat cu din ce în ce mai multă violență de către guvernul fascist.

Guido se îndrăgostește de Dora, o tânără și frumoasă profesoară (Nicoletta Braschi, actrița preferată a lui Benigni). Din păcate, Dora, pe care el o numește “Prințesă”, este logodită cu un oficial fascist din localitate. Dar Guido nu se lasă impresionat și, în felul său amuzant, reușește să o cucerească pe aleasa inimii lui și să o determine să îl urmeze.

După șapte ani, îi găsim pe Guido și Dora căsătoriți și cu un fiu, Giosue (Giorgio Cantarini). În sfârșit, Guido a reușit să-și deschidă librăria mult visată. Din păcate, antisemitismul a atins în Italia cote maxime și, într-o zi, Guido și fiul său sunt ridicați de catre forțele de ordine și internați într-un lagăr de concentrare. Pentru a rămâne alături de cei dragi, Dora cere să meargă și ea în lagăr.

De acum încolo unicul scop al lui Guido este să-și salveze fiul și, mai ales, să salveze inocența acestuia, deorece nu vrea să ajungă precum este el.

 

 

“3 premii Oscar – premiul Oscar pentru cel mai bun actor: Roberto Beningni ”

“Premiul Oscar pentru cel cel mai bun film strain 1996”

“Marele premiu al Juriului la festivalul de la Cannes 1998”

X