The History Boys Miercuri, 17 mai, ora 19:00

  • Distribuția: Mihai Dinvale, Cristian Popa, Daniela Ioniţă-Marcu, Cristian Nicolaie, George Albert Costea, Alexandru Ion, Cezar Grumăzescu, Gabriel Costin, Ionuț Vișan, Dan Clucinschi, Alexandru Voicu, Radu Mateucă
  • Durata: 2h 40’ (cu pauză)
  • de Alan Bennet
  • Regia: Vlad Cristache
  • Traducerea: Vlad Cristache
  • Decorul: Vlad Cristache
  • Costumele: Vlad Cristache
  • Regizor tehnic: Dana Popescu

Recomandare: 16+

Spectacol oferit de Teatrul Excelsior București

Un spectacol pentru adolescenți! Anarhia vârstei, intrigile de cancelarie, relaţiile elevi-profesori sunt suprinse în această comedie de succes despre anii cei mai frumoși ai vieții.

Acţiunea se desfăşoară la Cutlers’ Grammer School, într-un tradiţional colegiu de băieţi din Sheffield, Nordul Angliei. Obişnuitul stil de viaţă, nonconformist şi indolent al elevilor din clasa de istorie, care se pregătesc pentru intrarea la facultate, este dinamitat de ambiţiile directorului. Acesta doreşte cu ardoare ca şcoala sa să urce în clasamentul celor mai importante instituţii de învăţământ. Iar ţintă devine reuşita tinerilor la renumitele Oxford şi Cambridge.

De aceea îl angajează pe Irwin, un tânăr profesor de istorie suplinitor. Prin tehnica sa modernă de predare acesta intră în conflict atât cu Hector, profesorul excentric ce îşi savurează cunoştinţele în faţa clasei pentru propria lui plăcere, cât şi cu profesoara Lintott, cu un stil pedagogic mult prea tradiţional. Şcoala devine astfel un „câmp de bătălie” al ideilor diferite despre viaţă şi educaţie.

Cinic şi tranşant, Irwin reuşeşte să îi provoace pe tineri să abordeze subiectele de istorie în mod inedit, astfel încât studiul să le facă, chiar spre surprinderea acestora, plăcere. Ca în final ţinta – Oxford şi Cambridge – să fie, pentru prima dată în istoria colegiului, atinsă.

The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu de Alan Bennett nu este numai un spectacol despre istorie, ci unul menit să facă istorie!

“Spectacolul realizat de Vlad Cristache este asemenea unui film bun. Încă de la ridicarea cortinei eşti absorbit în acţiunea pe care o urmăreşti cu plăcere până la final. Te amuzi, râzi, apoi descoperi ce e în spatele energiei molipsitoare şi zâmbetul se transformă în lacrimă. Trecerea de la haz şi aplomb către dramă se face lin, personajele capătă nuanţe, profunzime, iar la final, cu nodul în gât, întreg demersul stă în faţa ta rotund, stabil şi cu un mesaj clar: Trăieşte, copile! Şi trăieşte cât poţi tu de frumos! (...)
Subtitlul spectacolului The History Boys, Poveşti cu parfum de liceu, defineşte perfect experienţa reuşită a sublimării artistice a unui timp pierdut. Parfumul vieţii de liceu aşa cum nu mai este ea astăzi şi povestea care îşi caută happy-endul. Un spectacol Magna cum laudae pentru oricine a fost şi se încăpăţânează să rămână tânăr.”

Alina Epingeac, The History boys – Tinereţe Magna cum laudae Yorick.ro, 10 martie 2015

“The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu e mai mult decât o rememorare a „anilor tinereţii noastre”, decât o dezbatere dramatică despre metode de predare şi metode de dobândire a succesului, ba chiar de parvenire în viaţă, chiar cu preţul unor mici minciuni şocante, ori despre relaţiile dintre profesori şi elevi.
În faptul de a fi identificat acel „mult mai mult”, de a-l fi adus pe scenă cu emoţia necontrafăcută aferentă rezidă meritul principal al regizorului Vlad Cristache. Emoţie pe care o regăseşti peste tot. În jocul actorilor, în marea lor majoritate încă foarte tineri, în cântecele mai vechi sau mai noi pe care fie ei, fie Mihai Dinvale, remarcabilul interpret al profesorului Hector, ni le reamintesc ba parodic, ba cu implicare, în întâmplările, în accidentele, în disputele repede uitate, în glumele şi bârfele nevinovate din al căror amestec se zămisleşte, la urma urmei, farmecul anilor de şcoală.”

Mircea Morariu, Ani de liceu adevarul.ro, 19 iunie 2015

“O mare surpriză sunt tinerii actori din distribuție. (…) Indiferent cât de ample sunt partiturile, tinerii actori susțin implicarea personajelor în fiecare situație, fiind conduși cu pricepere de colegul de generație regizor. Cheia succesului lor se află în modul în care permanent relaționează între ei în raport cu situația și tipologia personajului, prin ținuta corporală, gest, expresie. (…)
Este cu adevărat o bucurie să urmărești The History Boys. Povești cu parfum de liceu în care o echipă de tineri creatori în compania unor actori cu experiență precum Mihai Dinvale, reușește să atenționeze că școala rămâne prag important al universului uman. Acțiunea se petrece într-un colegiu din Anglia și nu în dezordinea unei școli ce practică învățământul mioritic, dar comunică sensibil și provocator aceeași tematică – atenție la omul de lângă tine și la cunoașterea lumii în care trăiești!”

Ileana Lucaciu, O BUCURIE!blogspot, 1 aprilie 2015
X