Skip to main content

Intrarea gratuită în limita locurilor disponibile.

Astfalt Tango (1996)

Regia: Nae Caranfil
Cu: Mircea Diaconu, Charlotte Rampling, Florin Călinescu, Constantin Cotimanis
Gen film: Comedie
Durata: 100 minute

În vremurile tulburi ale anilor ’90, când definitorii pentru România erau: grevele spontane, schimbul de valută la fiecare colț de stradă și visul fiecăruia de a deveni patron, 11 fete care mai de care mai frumoase pornesc într-o călătorie cu autocarul către mirajul vieții de artist la Paris. Sunt însoțite de un impresar local dubios (Florin Călinescu), un șofer fără scrupule (Constantin Cotimanis) și o franțuzoaică ce privește cinic viața, prin perspectiva lumii dure a show-biz-ului (Charlotte Rampling). Neprevăzutul apare în persoana soțului uneia dintre fete (Mircea Diaconu), care nu poate accepta ideea că a fost părăsit și pornește într-o cursă de urmărire, condimentată cu furturi de mașini, atacuri armate și răpiri.

Luați unsprezece românce frumoase de pica, puneți-le să viseze la glorie, adăugați un impresar dubios și o femeie de afaceri străină, urcați-i pe toți într-un autobuz cu destinația Paris, zguduiți bine vehiculul și lansați în urmărirea lui un soț disperat.

Rezultatul este un „road movie” care, dată fiind starea dezastruoasă a șoselelor din România, nu poate fi decât o comedie.

Dora, Felicia, Grațiela, Valentina și celelalte s-au săturat de o realitate în care banii se găsesc numai în buzunarul altora iar fericirea permanent amânată pentru mai târziu. Dansatoare, ele își iau zborul spre Paris, cu perspectiva de a face striptease în cabarete de mâna a doua.

Agent artistic, gardian și cloșcă în același timp, Marion (Charlotte Rampling) este șeful expediției… Un pic stresată de țara lui Dracula, femeia nu-și dorește decât să se vadă odată peste graniță, cu tot cu proaspetele ei recrute.

Ignoră, însă, un detaliu: Andrei (Mircea Diaconu), soțul Dorei e gata de orice pentru a-și recupera nevasta. O cursa contra cronometru se dezlănțuie, având ca punct final postul de frontieră. Dora devine rapid favorita lui Marion, care nu e dispusă să-și lase prada din mână. Cu cinism, siguranță și hotărâre, străină se interpune între soț si soție. Toate loviturile sunt permise, inclusiv seducția.

Cu disperarea îndrăgostitului, Andrei încalcă legea: furt de mașină, dezordine publica, agresiune fizica, luare de ostateci…

Cum să explice el poliției că, la urma urmei, nu face decât să apere instituția sacră a căsătoriei?

Galerie media